Sterke SEO, meer online zichtbaarheid
- vanessa23679
- 9 jun
- 5 minuten om te lezen

Online visibiliteit, waaronder zichtbaarheid in zoekmachines, is een must voor bedrijven die willen groeien. Het is daarom belangrijk om als ondernemer op de hoogte te zijn van hoe je je ranking in zoekmachines zoals Google kunt verbeteren.ย Of je nu zelf zorgt voor het onderhoud van je website of dit uitbesteedt. Het is immers essentieel voor het bereiken van nieuwe, potentiรซle klanten en je houdt dus best de vinger aan de pols om de te voorkomen dat concurrenten met jouw leads gaan lopen.

Over SEO
SEO is de afkorting vanย Search Engineย Optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzamelnaam voor alle activiteiten die ervoor zorgen dat je websiteย zo hoogย mogelijk getoond wordtย in de organische zoekresultaten van zoekmachines,ย ook wel de gratis zoekresultaten genoemd. In Belgiรซ gaat het in zoยดn 90% van de gevallen over Google, maar daarnaast ook over Bing, Yahoo en DuckDuckGo.
SEA vs SEO
Met SEO, de gratis zoekresultaten dus, werk je aan kwalitatieve zichtbaarheid op lange termijn. Je betaalt niet voor kliks, maar investeert in de optimalisatie en juiste content van je website. Resultaten laten soms weken of maanden op zich wachten, maar het rendement blijft groeien.
SEA, in de zoekresultaten verschijnen door betalende advertenties, staat voor vanย Search Engineย Advertising en levert direct verkeer op: zet je een campagne live, dan sta je ergens bovenaan.

Het belang van SEO-verkeer
Verkeer vanuit SEO-resultaten converteert vaakย beterย dan verkeer vanuit bijvoorbeeld advertenties of social media.ย Websitebezoekers die binnenkomen via organische zoekresultaten zijn op een bepaald moment immers bewust op zoek naar een specifieke dienst of product. Hoe hard zoekmachines ook proberen ondernemers te laten adverteren, het merendeel van de gebruikers van Google klikt nog steeds meer op gratis zoekresultaten dan op advertenties. Je kan je budget voor online visibiliteit dus wellicht beter uitgeven aan eenย SEO-specialist dan aan bijvoorbeeld Google Ads. Al is de combinatie natuurlijk het sterkst.

Manieren om organische zoekresultaten te verbeteren
Over wat je hiervoor kunt doen, is ontzettend veel te zeggen en er zijn marketingbureaus die zich hier volledig op toeleggen. Het is dan ook onmogelijk om alles hier toe te lichten, maar we maken je graag al wegwijs in de basis.
Zorg voor een goede basis
Om bovenaan in de zoekresultaten te komen,ย eist bijvoorbeeld Google meer en meerย dat je website gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Dit soort zaken zijn dan ook belangrijke rankingfactoren. Denk hierbij aan snelle laadtijden, SSL-certificaten, metadata (geven zoekmachines informatie over een webpagina, zodat deze beter scoort), duidelijke navigatie, responsive webdesign (geschiktheid voor verschillende schermformaten), etc.
Relevante webcontent
Een goede SEO-strategie begint met sterke, relevante content. Zoekmachines proberen gebruikers vanzelfsprekend vooral te tonen wat het best aansluit bij hun zoekopdracht. Zorg er dus voor dat de inhoud op je website inspeelt op de vragen, noden en zoekwoorden van je doelgroep.

De kracht van keywords
Zoekwoorden, ofwel keywords, zijn de termen en zinnen die mensen intypen in zoekmachines wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten. Goede keywords sluiten aan bij wat jouw ideale klant zou kunnen zoeken. Tools zoals Google Keyword Planner of Ubersuggest kunnen je hierbij helpen. Daarbij kijk je naar zoekvolume, concurrentie en relevantie. Kies niet alleen voor populaire zoekwoorden, maar ook voor zogenaamde long-tail zoekwoorden (meer specifieke, iets langere zoekopdrachten), want die converteren vaak beter.
Neem zoekwoorden zoveel mogelijk op in titels, tussenkopjes en in de eerste alinea of inleiding van je tekst. Hoe belangrijker het zoekwoord voor jou, hoe zichtbaarder het moet zijn in je (hoofd)titels. ย Dit helpt zoekmachines om het onderwerp van de webpagina te begrijpen. Zorg er steeds voor dat je tekst natuurlijk en leesbaar blijft. Het overmatig gebruik van zoekwoorden, ofwel โkeyword stuffingโ, kan een negatieve invloed hebben op zowel de lezerservaring als je ranking in de zoekresultaten.

Linkbuilding en het belang van een gezond linkprofiel Externe links โ oftewel backlinks โ van andere websites naar de jouwe worden door zoekmachines gezien als aanbevelingen. Hoe meer relevante en gezaghebbende websites naar jouw website verwijzen, hoe groter je kans om hoger in de zoekresultaten te komen. Dit heet linkbuilding en het is een belangrijk onderdeel van SEO. Aan de andere kant is het belangrijk om gebroken links op je eigen website te vermijden. Links die nergens naartoe leiden (404-paginaโs) zorgen voor een slechte gebruikerservaring en kunnen je ranking negatief beรฏnvloeden. ย Het is dus geen overbodige luxe om dit regelmatig te controleren.
Online reviews, een belangrijke SEO-factor Positieve online reviews, zoals Google Reviews of beoordelingen op platforms zoals Trustpilot, dragen bij aan je geloofwaardigheid en je zichtbaarheid. Deze reviews beรฏnvloeden je SEO-ranking doordat ze vaak keywords bevatten en aan zoekmachines signalen geven over de betrouwbaarheid van jouw onderneming. Daarnaast stimuleren ze het verkeer naar je website, zorgen ze voor een hogere klikfrequentie en een grotere zichtbaarheid van je bedrijf bij relevante klanten. Stimuleer tevreden klanten dus om een beoordeling achter te laten en reageer ook op feedback om je betrokkenheid te tonen.
Blogs met impact Een blog is een prima manier om op regelmatige basis relevante content aan je website toe te voegen. Dit houdt je site bovendien โactiefโ in de ogen van zoekmachines. De lengte van een blog is een belangrijke factor. Een richtlijn is minimaal 700 woorden om door zoekmachines als waardevol gezien te worden. Voor meer uitgebreide onderwerpen mik je best op 1000 tot 1500 woorden. Nog belangrijker is de kwaliteit van je tekst: geef concrete tips of inzichten, en maak je blog prettig leesbaar met kopjes, korte alineaโs en een logische structuur. Denk aan de lezer en Google en co volgen vanzelf.

Conversie: van interesse naar aankoop
Hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe meer gebruikers doorklikken naar je website. Dit kan een flinke, positieve impact hebben op je omzet. Conversie is hierbij heel belangrijk. Met andere woorden: dat je websitebezoekers niet enkel rondkijken, maar daadwerkelijk klant worden.
Conversie is een onderwerp op zich dat we nu niet verder behandelen, maar denk hierbij aan het bezoekerspadย (de route die bezoekers op je website afleggen vanaf binnenkomst tot aan de gewenste actie) en het gebruik van duidelijke en aantrekkelijke Call-to-Actions (CTAยดs), zoals knoppen of links die aanzetten tot actie.

Meten is weten
Via bijvoorbeeld Google Analytics kan je veel zien. Onder andere waar je bezoekers vandaan komen, welke paginaยดs ze bezoeken, wanneer ze wegklikken en ook hoeveel conversies je organische verkeer oplevert. Hierdoor kun je bepalen of het budget wat je steekt in SEO voldoende rendeert. SEO is op lange termijn meestal een kosteneffectieve marketingstrategie. In het begin verdien je je investering niet direct terug, maar op lange termijn kan je profiteren van een hoge ROI en wellicht zelfs besparen op andere marketingkanalen.
Over wat er precies allemaal belangrijk is en kan, is heel veel te zeggen en er zijn marketingbureaus die zich hierop volledig toeleggen. Maar het is uiteraard aan jou om te beslissen hoe, in welke mate en met de hulp van wie je hier verder aan wilt werken.

Onze tips: ย
SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing, dus investeer hier geld en tijd in.
Schakel (inhouse) specialisten inom je te helpen bij het optimaliseren van je SEO.
Zorg dat je zelf de nodige basiskennis hebt, zodat je kunt meedenken. Jij kent jouw klanten en product of dienst immers het best.
Zorg voor een synergie tussen SEO en SEA, met een focus op een optimale SEO.
Meten is weten: check regelmatig zaken zoals het verkeer naar je website en je conversieratio.
Stuur tijdig bij waar nodig en streef naar een continue optimalisatie.

ุชุนูููุงุช